Rabobank IJsseldelta - Krakau

juni 2016

Met een diverse groep aan ondernemers uit de regio Zwolle ontdekten we de kansen en uitdagingen in de tweede grootste stad van Polen; Krakau.

Waarom Krakau?
Rabobank IJsseldelta was geïnteresseerd in Polen vanwege de enorme groei die daar de afgelopen jaren heeft plaatsgevonden. Daarnaast zijn diverse ondernemers benieuwd naar wat de regio hen zou kunnen brengen. Krakau is de enige Europese stad in de "top 100 Outsourcing destinations". Krakau is het vierde grootste productie centrum in Polen, met een groot aandeel in staal, tabak en farmacie. De stad komt op de tweede plaats na Warschau als het gaat om de dienstensector. Verder is Krakau de voornaamste toeristische bestemming in Polen en de thuisbasis van 6 banken, 15 grote hoger onderwijs instellingen en vele ondersteunende dienstverleners. Ook 2 van de 3 grootste internet portals zijn in Krakau gevestigd, als ook vooraanstaande software bedrijven.

Waarom een Inspiratiereis?
Rabobank IJsseldelta vindt het belangrijk een regionale rol te spelen en verbindingen te leggen binnen de regio. Daarom initieert zij jaarlijks zakelijke inspiratiereizen voor haar (groot)zakelijke klanten en relaties. Op deze manier kunnen de ondernemers - samen met ambitieuze collega-ondernemers uit de regio - inspiratie, inzichten en internationale contacten opdoen voor het verder groeien van hun bedrijf.

Programma
Het programma was afgestemd op de wensen van de groep als geheel als ook de wensen van de individuele deelnemers. Zo maakten we kennis met een succesvol Pools familiebedrijf, een Nederlands bedrijf dat een deel van haar productie naar Polen had gebracht en twee Nederlandse ondernemers die hun bedrijf vanuit Polen runden. Ook ontdekten we de opkomende startup scene in Krakau, en kregen we een goed beeld waarom veel grote corporates hun shared service center voor Europa in Krakau huisvestten. Daarnaast heeft de groep een bezoek aan het zeer indrukwekkende Auschwitz en Birkenau gebracht.

Resultaat
De groep heeft een goed beeld gekregen van de ontwikkelingen, business cultuur en mogelijke kansen in Polen en meer specifiek Krakau en omgeving. Bovendien was de reis een mooie gelegenheid om van elkaar te leren en het onderlinge netwerk verder te versterken, en hebben enkele ondernemers concrete contacten opgedaan voor verdere business in Polen.

 

TERUG NAAR BOVEN TERUG NAAR BOVEN