Gemeente Enschede - Silicon Valley

september 2007

Waarom Silicon Valley?
Silicon Valley is de bekendste broedplaats voor start-ups. Maar wat deze regio ook bijzonder maakt, is het grote aantal start-ups dat snel en duurzaam doorgroeit naar een groot bedrijf en dus voor werkgelegenheid zorgt. Belangrijke succesfactoren zitten in de cultuur van Silicon Valley – ondernemers zijn vaak meer ambitieus, durven fouten te maken en risico's te nemen. Bovendien hebben ondernemers eenvoudig toegang tot een groot netwerk van advocaten, accountants, engineers, ervaren ondernemers en wetenschappers. Verder speelt de aanwezigheid van relatief veel venture capital een grote rol bij de doorgroei van start-ups.

Waarom een studiereis?
Vandaar dat Rosalie Urselmann op freelance basis voor een delegatie van de overheid in Overijssel (gedeputeerde provincie, MT leden provincie, burgemeester en wethouder Enschede), het bedrijfsleven, netwerkorganisaties en kennisinstellingen een inspiratiemissie naar Silicon Valley organiseerde en begeleidde. Zij wilden beter inzicht krijgen in hoe de 4 O's in Overijssel beter kunnen samenwerken ter bevordering en stimulering van ondernemerschap en hoe reeds aanwezige, veelbelovende start-ups ondersteund kunnen worden bij hun verdere groei en zo gezamenlijk kunnen bijdragen aan een duurzame economische ontwikkeling van de regio.

Programma
Het programma bestond o.a. uit een seminar op Stanford University met de op ondernemerschap-gerichte Stanford organisaties, een seminar bij een incubator met presentaties van een venture capitalist, een lawfirm en ontmoetingen met lokale start-ups, bezoeken aan gerenommeerde bedrijven zoals HP, meetings met reeds succesvolle start-ups zoals LindenLab, LinkedIn, Zing en meetings met de lokale overheid en lokale netwerk organisaties gerelateerd aan economische ontwikkeling van Silicon Valley als regio. Naast dit programma in Silicon Valley heeft de delegatie deelgenomen aan het High Tech Connections Forum in San Francisco.

Burgemeester Peter den Oudsten heeft een artikel over deze studiereis geschreven in Twentevisie, oktober 2007. 

Resultaat
Naar aanleiding van de opgedane kennis, inspiratie en contacten zijn er in Twente door de Technologie Kring Twente, Kennispark, de Universiteit Twente en de Gemeente Enschede diverse programma's ontwikkeld voor startende high-tech ondernemers in diverse stadia van ontwikkeling. Bovendien is er een eigen incubator opgezet naar Silicon Valley voorbeeld. Tot slot heeft de Gemeente Enschede samen met de stad Palo Alto uit Silicon Valley de tijdens de reis afgesloten economische alliantie verder vorm gegeven.

TERUG NAAR BOVEN TERUG NAAR BOVEN