Gemeente Enschede - Silicon Valley

juni 2009

Waarom Silicon Valley?
In 2001 ging slechts 0,9 % van het Venture capital in Silicon Valley naar cleantech bedrijven. In 2010 is dat percentage gestegen naar bijna 20 % van het totaal van de $ 9,1 biljoen dollars die omgaan in de regio. Eén van de oorzaken is het barsten van de ICT bel in 2000, waardoor veel getalenteerde software engineers en ondernemers op zoek moesten naar een nieuwe markt voor het toepassen van hun talenten. Vandaag de dag maken de toegenomen financiering en aanwezigheid van ervaren tech-specialisten de regio tot leider op cleantech-gebied.

Waarom een studiereis?
Het oosten van Nederland is sterk als het gaat om membraan technologie, biogas, ICT, duurzaam bouwen en slimme materialen. Vandaar dat VoyEdge een reis ontwikkelde en begeleidde voor een delegatie van cleantech ondernemers, professoren van de Universiteit Twente en Saxion Hogeschool, en vertegenwoordigers van de Gemeente Enschede, Syntens en de Kamer van Koophandel.

Programma
VoyEdge heeft een programma ontwikkeld bestaande uit ontmoetingen met diverse experts op het gebied van CleanTech en het ecosysteem van Silicon Valley. Ook bezochten de deelnemers onderzoeksinstituten en bedrijven op het gebied van CleanTech, overheidsorganisaties en netwerkbijeenkomsten. Bovendien werden tijdens een diner de banden aangehaald met bestaande relaties van Oost Nederland in Silicon Valley.

Resultaat
De reis gaf de deelnemers inzicht in de nieuwste ontwikkelingen, concepten en business modellen in de cleantech en duurzaamheidsindustrie. Ook leverde het programma lessen op over de samenwerking tussen onderwijs, onderzoek, ondernemers en overheid bij het stimuleren van regionale economie. Bovendien was de reis zelf een middel om de Oost-Nederlandse samenwerking te intensiveren.

TERUG NAAR BOVEN TERUG NAAR BOVEN