BerLean Startup Experience - Berlijn

oktober 2012

Waarom Berlijn?
Berlijn is Europa's nieuwe tech startup hub aan het worden. Het aantal startups is de laatste jaren hard gegroeid en evenaart nu Londen. Ook het kapitaal dat in de startups wordt geinvesteerd is verdrievoudigd (zo'n 150 miljoen euro). Daar profiteren niet alleen Duitse bedrijven van zoals Amen en Dailydeal, maar ook de Nederlandse startup Gidsy. Het succes van Berlijn heeft te maken met het goedkope levensonderhoud en de nabijheid van talentenpools in Oost-Europa. Ook trekt de sterke subcultuur creatievelingen en non-conformisten aan. Bovendien is er open cultuur, waarin startups elkaar opzoeken en kennis en ervaring delen.

Waarom een inspiratiereis?
Slechts 10 % van de startups groeit door naar een volwassen bedrijf. De uitdagingen voor ondernemers zijn groot. Bovendien maakt de drukte van alle dag het een ondernemer soms lastig om goed bij deze uitdagingen stil te staan.

Een inspiratiereis naar Berlijn is voor ondernemers de ideale manier om inspiratie, inzichten, contacten en praktische handvatten op te doen over de verdere ontwikkeling van hun startup. Meegaan op reis daagt ondernemers tevens uit om afstand te nemen van de dagelijkse praktijk, stimuleert outside de box-denken en dompelt ze onder de meest inspirerende startup hub van Europa.

Programma
Met gelijkgestemde ondernemers deden 20 startups en snelle groeiers 4 dagen lang inspiratie, kennis en contacten op. Het programma bestond uit ontmoetingen met onder andere Venture Capitalist Earlybird, de incubator YOU IS NOW en CEO's van startups als 6Wunderkinder, Twago en Gidsy. Ook namen de ondernemers deel aan een lean startup worshop en meetup.

Resultaat
De BerLean startup experience leverde de deelnemers inzichten en contacten op in het Duitse startup ecosysteem en de Duitse markt. De inspirerende "lessons learned" van de Duitse ondernemers en adviezen van mede-deelnemers gaven de deelnemers nieuwe inzichten, contacten en handvatten om met de verdere ontwikkeling van hun bedrijf aan de slag te gaan. 

Deelnemende bedrijven 2012
Toogethr, SpinMore / CheckAndPack.nl, eFlowe, QuestionMark, Feltest, Oudermatch, Lab1111/ Boodschapp, OV software, Media & More / Be suited, Jilster, Oneplanetcrowd, PPM Oost, KplusV

Lees ook onze blog over Berlijn, de blog Berlijn swingt van deelnemer Jeroen de Bakker in Marketing Tribune (20-11-2012), de blog van deelnemer Erwin Klerks van Media&More, of bekijk onderstaand filmpje over de trip in 2012.

TERUG NAAR BOVEN TERUG NAAR BOVEN