Vice-Voorzitters Universiteiten - Jerusalem en Tel Aviv

januari 2013

Waarom Israel?
Israel heeft na Canada de meest opgeleide bevolking ter wereld. Ook is het het land met de meeste engineers in bevolking. Na Amerika heeft Israel de meeste bedrijven in de Nasdaq. Experts noemen Israel het tweede Silicon Valley: er is een zeer actieve wetenschappelijke en high tech gemeenschap, veel menskracht en een zeer ondernemende cultuur. (meer weten over Israel? Bekijk dit filmpje)

Waarom een studiereis?
Vandaar dat VoyEdge voor de vice-voorzitters van de Nederlandse universiteiten een werkmissie ontwikkelt en begeleidt naar Israel. De vice-voorzitters zijn binnen het college van bestuur van universiteiten verantwoordelijk voor o.a. de financiën, bedrijfsvoering, HRM, ICT en huisvesting van universiteiten. De studiereis is een middel om inspiratie en kennis op te doen over deze thema's en tevens onderling uitdagingen en best practices uit te wisselen.

Programma
De reis bestond uit bezoeken aan de topuniversiteiten van Israel: 'Hebrew University of Jerusalem', 'Technion', 'Weizmann Instititute of Technology' en 'Tel Aviv University'. Ook werden aan de universiteit gerelateerde organisaties bezocht, zoals de Council for Higher Education, het Microsoft Azure Accelerator programma en Van Leer Ventures. Om het beeld van het universitaire eco-systeem in Israel verder aan te scherpen, ontmoeten de bestuurders ook Nederlandse alumni die nu wonen en werken in Israel. 

Zeer bijzonder was ook de ontmoeting met Stef Wertheimer, een in Duitsland geboren Israelische business magnaat, fiilantroop en voormalig politicus. Met zijn "industrial parks" stimuleert hij economische groei, banen en stabiliteit in de regio. Een ander speciaal bezoek was aan het Auja Eco Center van Friends of the Earth Middle East (FOEME). FOEME is een unieke organisatie die Palestijnse, Jordaanse en Israelische milieudeskundigen bij elkaar brengt om natuur en milieu te beschermen.

Resultaat
De reis gaf de bestuurders goed inzicht in de succesfactoren van het Israelische onderwijs en innovatiebeleid. Bovendien benutten de bestuurders de reis om met elkaar van gedachten te wisselen over hun uitdagingen in Nederland en - geïnspireerd door de Israelische situatie - tot nieuwe aanpakken te komen. 

Lees ook onze blog over "Het succes van Israel innovatie natie".

TERUG NAAR BOVEN TERUG NAAR BOVEN