China Experience - Shanghai en Dalian

oktober 2013

Waarom China; Shanghai & Dalian?
China is wereldwijd de snelst groeiende economie, de tweede economie gelet op GDP en de grootste im- en exporteur. Het kosmopolitische Shanghai is met haar 23 mln. inwoners de grootste stad in China. De stad is het commerciële en financiële centrum van mainland China, de drukste container haven van de wereld, een van de grootste (lichte en zware) industriële centra van China, en sterk opkomend in de creatieve industrie en cleantech.

De stad Dalian (6 mln inwoners) is één van de belangrijkste steden in Noord-Oost China. Dalian is sterk in de maakindustrie, als belangrijkste havenstad voor Noord-Oost China, en profileert zich sterk als ITO (Information Technology Outsourcing) en BPO (Business Process Outsourcing) hub. Naast ICT zijn ook de dienstverleningssector en de cleantech sector zich snel aan het ontwikkelen. De stad Enschede heeft een stedenband met Dalian waarbij de focus ligt op samenwerking op economisch vlak. 

Waarom een inspiratiereis? 
Een inspiratiereis is voor de Gemeente Enschede de ideale manier om verder vorm te geven aan de samenwerking en uitwisseling met Dalian. Voor de ondernemers is de reis een goede manier om een beeld te krijgen bij de kansen, uitdagingen en wijze van ondernemen in China als wel de invloed die China mogelijk op hun eigen zaken in Nederland zal krijgen. 

Programma
Deelnemers kregen in het programma de mogelijkheid om via verschillende invalshoeken kennis te maken met het ecosysteem van Shanghai. Zo werden er verschilende bedrijven bezocht, werd er een bezoek gebracht aan Tongji University en het Nederlandse consulaat. Het programma in Dalian werd onder leiding van loco-burgemeester Marijke van Hees samen met het NBSO kantoor in Dalian georganiseerd. Hier stonden onder andere de New High Tech Zone, het prestigieuze Dalian Musem en de haven op het programma. 

Resultaat
Op economisch gebied en op het vlak van onderwijs en cultuur zijn concrete stappen gezet in de samenwerking tussen Enschede en Dalian. Lees hierover meer op de website Zakendoen in China.

De ondernemers die mee waren op deze reis hebben een goed beeld gekregen van zakendoen in China en een aantal heeft ook concrete stappen gezet door nieuwe samenwerkingen aan te gaan. 

TERUG NAAR BOVEN TERUG NAAR BOVEN