BerLean Startup Experience - Berlijn

november 2013

In november vond al weer de derde BerLean startup experience plaats. Met 13 internet en tech startups en vertegenwoordigers van het startup ecosysteem in Nederland, deden we inzichten, inspiratie en contacten op in Berlijn.

Waarom Berlijn?
Berlijn is Europa's nieuwe tech startup hub aan het worden. Het aantal startups is de laatste jaren hard gegroeid en evenaart nu Londen. Verder is er sprake van een verdrievoudiging van het kapitaal dat in de startups wordt geïnvesteerd (zo'n 150 miljoen euro). Daar profiteren niet alleen Duitse bedrijven van zoals 6Wunderkinder en Iversity, maar ook de Nederlandse startup Gidsy (inmiddels samengegaan met GetYourGuide). Het succes van Berlijn heeft te maken met het goedkope levensonderhoud en de nabijheid van talentenpools in Oost-Europa. Ook trekt de sterke subcultuur creatievelingen en non-conformisten aan. Bovendien is er open cultuur, waarin startups elkaar opzoeken en kennis en ervaring delen. Lees meer over de startup scene in Berlijn in dit The Next Web artikel of bekijk dit BBC-filmpje.

Programma
In Berlijn hadden we diverse meetings en workshops om zo een goed beeld te krijgen van de totale startup scene en tevens inzichten en inspiratie op te doen voor de groei van je eigen startup. Highlights in het programma waren het bezoek aan de Axel Springer Plug and Play accelerator, de meeting met serie-ondernemer en investeerder Gunnar Berning, de sessie met Point Nine Capital en de workshops lean startup en Communicatie en PR voor je startup bij Piabo.

Resultaat 
Deelnemers gingen naar huis met een goed inzicht in het jonge Berlijnse startup ecosysteem, ideeen voor hun eigen bedrijf en waardevolle contacten, zowel in Berlijn, als in de groep onderling. 

TERUG NAAR BOVEN TERUG NAAR BOVEN