Vice-Voorzitters Universiteiten - Berlijn

januari 2014

Waarom Duitsland?
Duitsland behoort wereldwijd tot de koplopers op het gebied van concurrentievermogen en innovatiekracht. Dit komt vooral door de aanzienlijke investeringen in R&D en nieuwe technologieën en uitstekende training en opleiding van nieuwe technici en ingenieurs. Interessant aan duitsland is dat de universiteiten zich in vergelijking met Nederland en veel andere landen veel meer richten op onderwijs dan onderzoek. Onderzoek vindt vooral plaats in onafhankelijke onderzoeksinstituten. Daarnaast is een interessant verschil dat de regionale Bundesländer een grote rol spelen bij de publieke financiering van de universiteiten, terwijl dat in Nederland veel meer op landelijk niveau plaatsvindt. 

Waarom een studiereis?
Een studiereis naar Berlijn maakt het mogelijk om in korte tijd enkele topuniversiteiten en onderzoeksinstuten te bezoeken, evenals een aantal organisaties in het ecosysteem van universiteiten. Doel voor de vice-voorzitters is om kennis en inspiratie op te doen over thema's als financiering, bedrijfsvoering, HRM, ICT en vastgoed. Daarnaast is het een unieke gelegenheid om onderling uitdagingen en best practices uit te wisselen. 

Programma
De vice-voorzitters hebben in Berlijn ontmoetingen gehad met hun evenknie op de Freie Universität Berlin en de Technische Universität. Bovendien hebben ze een bezoek gebracht aan het Ministerie, het onderzoeksinstituut Leibniz Gemeinschaft, het succesvolle sciencepark Adlershof en de befaamde startup Researchgate (waarin Bill Gates voor 35 miljoen dollar in heeft geïnvesteerd).

TERUG NAAR BOVEN TERUG NAAR BOVEN