Stichting Fris - Keulen

februari 2014

Waarom Keulen?
Keulen ligt op slechts 2 uur rijden van Enschede, en is een belangrijke mediastad in Duitsland. De stad huisvest media bedrijven zoals de Westdeutscher Rundfunk, de radiozender Deutschlandfunk, zenders als RTL Group - RTL, Super RTL, VOX en n-tv en film- en televisiestudio's. Ook wat gedrukte media betreft, is Keulen een belangrijke stad. In en rond Keulen verschijnen meerdere kranten en tijdschriften. Belangrijke uitgevers zijn P. Bachem, Taschen, Tandem Verlag en M. DuMont Schauberg. Op gaming gebied wordt Keulen steeds belangrijker. Door de grote TV en film community is de gaming industrie erg verweven met TV en film en biedt daardoor veel kansen voor commercialisatie. En ook de startup scene in Keulen ontwikkelt zich snel, met name in de driehoek tussen Clusterhaus, Startplatz en SolutionSpace. Tot slot heeft Keulen een sterke levensmiddelenindustrie, auto-industrie, chemische industrie en tertiaire sector met onder andere administratieve diensten, beurzen, verzekeringsmaatschappijen, banken en hoofdkantoren van enkele grote industriële bedrijven.

Waarom een inspiratie- en innovatiereis?

Duitsland vormt zonder meer een interessante markt voor Twentse ondernemers en organisaties.Daarnaast vormt de reis een ideale manier om de banden tussen de Twentse ondernemers, kennisinstellingen en overheid onderling te versterken en daarmee kennisdeling, innovatie en economische groei te bevorderen. 

Programma
VoyEdge ontwikkelde in samenwerking met Stichting Fris een programma waarbij de 34 deelnemers Keulse bedrijven (o.a. DuMont, Denkwerk, Ergo Kommunikation, startups), onderwijsinstellingen (Köln Internationals School for Design), cultuurinstellingen (Museumsdienst) en intermediaire organisaties (Internationale Handelskammer, gemeente Köln) ontmoetten. De dagen werden afgesloten met gezamenlijke reflectie en intervisie. 

Resultaat
De bedrijven, onderwijsinstellingen, intermediaire organisaties en gemeente hebben tijdens de drie dagen contacten gelegd met bedrijven en instellingen in Keulen. Zowel vanuit Twente als Keulen was er veel interesse in elkaar en qua ambitie en mentaliteit sluiten beide gebieden goed bij elkaar aan. Naast dat er contacten zijn gelegd voor samenwerking over de grenzen heen, zijn ook onderlinge contacten versterkt waardoor er nieuwe samenwerkingen zijn ontstaan tussen de Enschedese partijen.

Lees ook:

de blog van Taco Potze, Managing partner Webdevelopment bij GoalGorilla
de blog van Kees van der Meiden, directeur van museum de Twentse Welle.
over de reis van Stichting Fris in 2012 naar Hamburg.

TERUG NAAR BOVEN TERUG NAAR BOVEN