Universiteit Twente - Silicon Valley

september 2014

Waarom naar Silicon Valley?
Silicon Valley is het Mekka op het gebied van innovatie en disruptie. Op het gebied van onderwijs en ICT vinden er veel interessante ontwikkelingen plaats in Silicon Valley. Het is bijvoorbeeld de thuisbasis van nieuwe spelers op het gebied van educatie zoals Coursera, Open Study en Khan Academy. Daarnaast bevinden zich in Californië vooraanstaande universiteiten die op een aantal punten voorop lopen als het gaat om digitalisering van het onderwijs, de inzet van MOOCs en gebruik van ICT in de bedrijfsvoering van de universiteiten.

Waarom een werkmissie?
De Universiteit Twente wil vooroplopen als het gaat om het gebruik van ICT in het onderwijs, binnen de bedrijfsvoering en t.b.v. de ervaring van student, docent en op de campus. Als één van de stappen om eind dit jaar een duidelijke visie te kunnen neerleggen op digitalisering in het onderwijs, ging een UT-delegatie met o.a. rector Magnificus Ed Brinksma, naar Silicon Valley.

Programma
De delegatie heeft tijdens de werkmissie ontmoetingen gehad met kennis- en onderzoeksinstellingen zoals Stanford University, University of California Berkeley en het Institute for the Future. Daarnaast zijn ICT dienstverleners zoals Cisco, IBM en Apple bezocht. Verder is kennisgemaakt met innovatieve bedrijven en startups zoals Coursera, Khan Academy en Open Study, en is er een bezoek geweest aan een mogelijke toekomstige disruptor in universiteitsland: the Minerva Project.

Resultaat 
De werkmissie heeft geresulteerd in nieuwe inspiratie en kennis over de digitalisering van onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering, en over de "classroom of the future". Daarnaast heeft men concreet handvatten gekregen over hoe MOOCs verder toe te gaan passen en een kijkje gekregen in hoe de mens/student in de toekomst zal willen en moeten leren om zich staande te houden in onze steeds sneller veranderende maatschappij. Tevens heeft de reis voor de UT bevestigd dat men op de goede weg is met hun huidige koers. In diverse bijeenkomsten met andere collega's binnen de UT hebben de deelnemers na terugkomst in Nederland hun inzichten en bevindingen gedeeld, en het uitgebreide eindverslag is gedeeld. De inzichten worden meegenomen in de visie van de Universiteit Twente op digitalisering in het onderwijs die eind 2014 gereed moet zijn. Lees de blog van de Universiteit Twente voor meer informatie over hun ervaringen in Silicon Valley. 

TERUG NAAR BOVEN TERUG NAAR BOVEN