Stichting Fris - Berlijn

maart 2015

Twentse bedrijven, cultuur- en onderwijsinstellingen, intermediaire organisaties en gemeente hebben van 25 t/m 27 maart contacten gelegd met bedrijven en instellingen in Berlijn

Waarom Berlijn?
Berlijn heeft ontzettend veel te bieden als het gaat om innovatie, nieuwe media, kunst en cultuur. Daarnaast is Berlijn vanuit de regio Twente goed bereikbaar; binnen circa 5 uur sta je midden in deze creatieve stad. Een aantal highlights:

Berlijn is de thuisbasis van een groot aantal media bedrijven zoals Axel Springer, MTV Europe, N24, dagbladen, magazines en film productiebedrijven.
Berlijn heeft een snel ontwikkelend startup ecosysteem, met name t.a.v. internet en software, waarvan een groot deel gericht op consumentenmarkt. Bekende startups zijn Soundcloud, Wooga, EyeEm, Amen en Zalando. Berlijn kent ook veel incubators, accelerators en coworking spaces zoals Betahaus, Axel Springer Accelerator en Hubraum.
Berlijn huisvest vooraanstaande universiteiten en hogescholen op het gebied van media, ICT en creatie vlak zoals de 'Deutsche Film-und Fernsehakademie Berlin', 'Mediadesign Hochschule' en de private 'Macromedia University for Media and Communication'.
Berlijn heeft een aantal hoofdkantoren van grote corporates met omvangrijke nieuwe mediacampagnes, zoals Deutsche Bahn en Siemens.
Berlijn heeft een enorm levendige kunst en cultuur scene.

 

Waarom een inspiratie- en innovatiereis?
Duitsland vormt zonder meer een interessante markt voor Twentse ondernemers en organisaties. Daarnaast vormt de reis een ideale manier om de banden tussen de Twentse ondernemers, kennisinstellingen en overheid onderling te versterken en daarmee kennisdeling, innovatie en economische groei te bevorderen.

Programma
Na een interessante inleiding over Berlijn en de ontwikkeling van het creatieve nieuwe media cluster in Berlijn - Brandenburg, ging een gevarieerd programma van start waarbij de deelnemers telkens konden kiezen voor een bezoek dat het beste bij hun aansloot. Van snel groeiende startups als Mister Spex, Marley Spoon en als overtreffende trap Delivery Hero, tot innovatieve culturele organisaties zoals de Berlin Philharmonie (en haar digitale concert hal) en het Museum der Dingen. Ook werd een bezoek gebracht aan de Beuth Hochschule en het Startup Institute. 

Resultaat
De bedrijven, cultuur- en onderwijsinstellingen, intermediaire organisaties en gemeente hebben tijdens de drie dagen contacten gelegd met bedrijven en instellingen in Berlijn. Ze hebben inzichten gekregen t.a.v. diverse organisatie vraagstukken, en hebben ook inzichten teruggegeven aan de Berlijnse organisaties. Ook zijn er afspraken gemaakt om mogelijke internationale samenwerking verder te verkennen. Naast deze contacten over de grenzen heen, zijn ook de onderlinge contacten binnen de groep versterkt waardoor er nieuwe samenwerkingen zijn ontstaan tussen de organisaties uit Twente.

Lees ook:

Twentse creatieven naar Berlijn - Emerce
Stichting Fris naar Keulen
Stichting Fris naar Hamburg

 

TERUG NAAR BOVEN TERUG NAAR BOVEN