Financieel Directeuren Universiteiten - München

september 2015

Van 9 t/m 12 september brachten de CFO's van Nederlandse universiteiten een bezoek aan twee topuniversiteiten en twee onderzoekcentra van wereldniveau

Waarom München?
München is de hoofdstad van Beieren en met 1.4 miljoen inwoners de derde stad van het land. München is de thuisbasis van twee topuniversiteiten en bovendien bevinden zich in München de hoofdkanoren van twee onderzoekscentra van wereldniveau: de Max-Planck Gesellschaft en het Fraunhofer Instituut.

Waarom een werkmissie?
Door middel van de werkmissie kunnen de financieel directeuren, het ministerie van OCW en VNSU leren van de manier waarop de Duitse topuniversiteiten en onderzoekscentra nieuwe bronnen van inkomsten aanboren en hun governance en financiële dienstverlening organiseren. Bovendien is de werkmissie een middel om als directeuren onderling kennis uit te wisselen over uitdagingen waar ze zich allemaal voor gesteld zien.

Programma
Door de belangrijke rol die het Beierse staatministerie speelt bij de financiering van instituten, startte de werkmissie met een bezoek aan deze organisatie. Daarnaast zijn sessies georganiseerd bij de Technische Universiteit van München, de Ludwig Maximilian Universiteit en het Fraunhofer Instituut. 

Resultaat 
De delegatie heeft in München inzicht gekregen in de succesfactoren van het hoger onderwijs in deze deelstaat. Bovendien was de structuur en werkwijze van het toonaangevende Fraunhofer instituut leerzaam, vooral t.a.v. samenwerking met het bedrijfsleven. Vervolgens is kennis en inspiratie opgedaan op allerlei financiele thema's en de verschillende visies die instellingen hanteren als het gaat om governance en controle. Tot slot was het zeer waardevol om als delegatie onderling kennis en ervaringen uit te wisselen over de financiele uitdagingen en successen op ieders instelling.

TERUG NAAR BOVEN TERUG NAAR BOVEN