Bestuurders Universiteiten - ├śresund regio

januari 2016

Van 17 t/m 21 januari brachten de vice-voorzitters van de Nederlandse universiteiten een werkbezoek aan de Oresund regio. 

Waarom Øresund regio?

In januari begeleidde VoyEdge de vice voorzitters van de Nederlandse universiteiten bij een reis naar de Øresundregio, een transnationale regio in het zuiden van Scandinavië. Het Oosten van deze regio maakt deel uit van Zweden; het westelijke deel van Denemarken. De beide gebieden zijn sinds 2000 verbonden door de Sontbrug. De regio is interessant omdat beiden landen bekend staan om hun uitstekende onderwijs en onderzoek. Bovendien is Denemarken één van de weinige landen die extra geld beschikbaar heeft gesteld voor onderzoek. Daarnaast is de internationale samenwerking in de regio interessant, als ook de rol van universiteiten in de verdere (economische) ontwikkeling van deze regio. Bovendien hebben er in Denemarken de laatste jaren veel fusies plaatsgevonden tussen universiteiten en universiteiten en kennisinstellingen. De deelnemers waren erg benieuwd naar de effecten en leerervaringen bij deze fusies.

Waarom een werkmissie?
De vice-voorzitters zijn binnen het college van bestuur van universiteiten verantwoordelijk voor o.a. de financiën, bedrijfsvoering, HRM, ICT en huisvesting van universiteiten. De werkmissie is een middel om inspiratie, kennis en contacten op te doen over deze thema's in Denemarken en Zweden en tevens onderling uitdagingen en best practices uit te wisselen.

Programma
Tijdens het programma werden bezoeken gebracht aan de Technische Universiteit van Kopenhagen en Lund Universiteit, waar zij uitgebreid hebben gesproken met hun collega's over bovengenoemde thema's. Daarnaast werd het programma ingeleid met een bezoek aan 2 agencies binnen het ministerie van Wetenschap, Innovatie en Onderwijs, heeft de groep een bezoek gebracht aan een architectenbureau dat een duidelijke visie heeft op de toekomst en duurzaamheid van de universiteits campus, en hebben gesproken met een startup accelerator in Malmö (Zweden). Tot slot hebben ze gesproken met de Medicon Valley Alliance, een cross-regionaal life sciences cluster met sterke banden met de kennisinstellingen uit de regio. Tevens heeft er een informele ontmoeting plaatsgevonden met alumni van de Nederlandse universiteiten wonend en werkend in deze regio, om zo hun ervaringen te horen.

Resultaat
De delegatie heeft in de Oresund regio inzicht gekregen in de succesfactoren van het hoger onderwijs in Denemarken en Zweden. Bovendien is inzicht gekregen in de effecten en ervaringen bij fusies tussen instellingen, en zijn er best practices uitgewisseld met betrekking tot de hierboven genoemde thema's. De vice-voorzitters pakken deze opgedane inzichten verder op binnen hun eigen universiteit, en binnen hun overleg in de VSNU.

 

TERUG NAAR BOVEN TERUG NAAR BOVEN