Kunsthogescholen - Stockholm

september 2016

Eind september vertrokken de voorzitters van de kunsthogescholen naar Stockholm voor een intensief 3-daags programma. Naast de voorzitters waren tevens vertegenwoordigers van het ministerie, de Vereniging Hogescholen en de VSNU aanwezig.

Waarom Zweden?
In Zweden heeft men sinds 2003 al de mogelijkheid om te promoveren in de kunsten. Het land loopt dus diverse jaren voor op Nederland en heeft verschillende modellen voor deze promoties ontwikkeld binnen een ecosysteem van hogescholen, universiteiten, overheden en kunstinstellingen. Zweden was daarmee een plek waar de delegatie veel informatie kon ophalen over best practices van het organiseren van promoties in de Kunsten. 

Waarom een werkmissie?
Op diverse hogescholen binnen Nederland lopen momenteel trajecten en samenwerkingen met universiteiten om het mogelijk te maken studenten de optie aan te bieden te promoveren in de kunsten. Ook binnen Nederland zijn de meningen verdeeld over hoe dit het best te organiseren. Door gezamenlijk op reis te gaan en in gesprek te gaan met collega's in het buitenland die hier al ervaring in hebben, kregen de Nederlandse inspanningen op dit gebied een versnelling. 

Programma
In Stockholm hebben vele ontmoetingen plaatsgevonden met counterparts van de Swedish Research Council en the Swedish Higher Education Council, Stockholm University of the Arts, en Konstfack. Deze 2 universiteiten hadden ieder een ander model voor het aanbieden van onderzoek in de kunsten, zodat beide modellen vergeleken konden worden. Daarnaast hebben we een dialogue session georganiseerd met diverse experts rondom onderzoek in de Kunsten.

Resultaat
De delegatie heeft een goed beeld gekregen van de voor- en nadelen van de diverse modellen die mogelijk zijn voor het aanbieden van een PhD in de Kunsten. Momenteel worden deze inzichten door de hogescholen uitgewerkt in een beleidsnota, zodat deze na de verkiezingen in het voorjaar van 2017 meegenomen kunnen worden in de onderwijs-en onderzoeksplannen voor de aankomende kabinetsperiode.

 

TERUG NAAR BOVEN TERUG NAAR BOVEN