Stichting Fris - Tallinn

maart 2016

Opdrachtgever: Stichting Fris in samenwerking met Gemeente Enschede, Saxion, Wirelab, Trimm en Innovadis.

Waarom Estland?
Estland is een digitaal succesverhaal. Een visionaire regering die in 1991 aan het roer kwam, zette vol in op internet. Het was een klein en arm land, dat realiseerde dat ze op ICT-gebied wel gelijkwaardig mee konden spelen. Ze werden niet gehinderd door bestaande systemen, want er was 'niets'. Estland biedt als eerste de mogelijkheid om een e-identiteit aan te vragen. Een officieel kenteken op de digitale snelweg, zoals ze dat zelf noemen, erkend in de hele EU. Kinderen krijgen vanaf hun 12de programmeerles, de overheid stimuleert op alle mogelijke manieren ICT-startups, ook op het gebied van cybersecurity nadat de overheidssystemen enkele jaren geleden dagenlang door cybercriminaliteit zijn platgelegd.

Waarom een inspiratie- en innovatiereis?
Estland kan een bron van kennis en inspiratie zijn voor deze groep deelnemers die allemaal betrokken zijn bij ICT en innovatie. Daarnaast vormt de reis een ideale manier om de banden tussen de Twentse ondernemers, kennisinstellingen en overheid onderling te versterken en daarmee kennisdeling, innovatie en economische groei te bevorderen.

Programma
Van de Estlandse overheid hebben we geleerd hoe zij ICT toepassen binnen de overheid en hoe burgers gebruik maken van hun digitale identiteit. Daarnaast hebben we een aantal startups ontmoet: van het zeer snel gegroeide Pipedrive tot kleine startups zoals Results On Air. Ook het creatieve klimaat in Tallinn werd onderzocht, door ontmoetingen met de CEO van Telliskivi Creative City en Kultuurikatel. En natuurlijk mocht ook het onderwijs niet in het programma ontbreken; met zowel de Tallinn University of Technology als de School for Media en Digital technologies werd tijdens het programma kennis gemaakt. 

Resultaat
De bedrijven, cultuur- en onderwijsinstellingen, intermediaire organisaties en gemeente hebben tijdens de drie dagen contacten gelegd met bedrijven en instellingen in Tallinn. Ze hebben inzichten gekregen t.a.v. diverse organisatie vraagstukken, en hebben ook inzichten teruggegeven aan de organisaties in Tallinn. Naast deze contacten over de grenzen heen, zijn ook de onderlinge contacten binnen de groep versterkt waardoor er nieuwe samenwerkingen zijn ontstaan tussen de organisaties uit Twente.

Lees ook onze blog over Estland: De 5 zaken die Estland zo succesvol maken
Bekijk het item in Hart van Nederland over de heldendaad van onze groep deelnemers, toen twee Russen in Tallinn met hun auto te water raakten. 

TERUG NAAR BOVEN TERUG NAAR BOVEN