Rabobank Noord en West Twente - Turijn

Begin November ging de Rabobank Noord en West Twente samen met haar ondernemers naar Turijn om doelgericht nieuwe kennis en inzichten op te doen binnen de economische ontwikkelingen in Turijn.

Waarom Turijn?

  • Turijn is na Milaan de grootste stad van Noord-Italië met ruim 900.000 inwoners en heeft een mooie mix van Italiaanse en Franse invloeden.
  • Turijn beweerd de uitvinder te zijn van vermout. Zeker is dat verreweg de meeste producenten zich in Turijn bevinden. Waaronder de grootste: Martini.
  • De machine-industrie bevindt zich vooral in het Noorden van Italië. Zo staat Turijn bekend om zijn auto-industrie (FIAT, Alfa Romeo en Maserati), motoren en vliegtuigen.
  • In 1899 werd in Turijn FIAT opgericht door de familie Agnelli en heeft Turijn groot gemaakt, het bedrijf dat nog steeds van groot belang is voor de Turijnse economie maar niet meer de hoofdrol speelt.  De familie Agnelli is ook de eigenaar van de voetbalclub Juventus.
  • Wat de chemische industrie betreft zijn Milaan en Turijn beiden erg belangrijke steden. In deze steden zijn belangrijke hoofdkantoren gevestigd van o.a. Pirelli in Turijn en Montedison in Milaan.
  • De gebroeders Lumière gaven in Turijn de eerste Italiaanse filmvoorstellingen, daarna verhuisde de filmindustrie naar Rome.
  • In 2006 vonden in Turijn de Olympische winterspelen plaats.
  • Turijn richt zich steeds meer op Smart Industry and Manufacturing zoals Robotica, IoT en AI in de dagelijkse MKB praktijk.
  • Turijn vormt met Milaan en Genua, de vierde industriestaat van Europa. Ook wel “De gouden-driehoek” genoemd.
  • Turijn is samen met Milaan grotendeels verantwoordelijk voor de chemische- en auto- industrie van Italië.

Waarom een Inspiratiereis?
Rabobank Noord en West Twente vindt het belangrijk een regionale rol te spelen en verbindingen te leggen binnen de regio. Daarom initieert zij jaarlijks zakelijke inspiratiereizen voor haar (groot)zakelijke klanten en relaties. Op deze manier kunnen de ondernemers - samen met ambitieuze collega-ondernemers uit de regio - inspiratie, inzichten en internationale contacten opdoen voor het verder groeien van hun bedrijf.

Programma
Het programma was afgestemd op de wensen van de groep als geheel als ook de wensen van de individuele deelnemers. Zo hebben we een bezoek gebracht aan het Nederlandse Consulaat en hebben we ontmoetingen gehad met Nederlandse ondernemers die wonen en werken in Turijn.

Resultaat
De groep heeft een goed beeld gekregen van de ontwikkelingen, business cultuur, en mogelijke kansen in Turijn. Bovendien was de reis een mooie gelegenheid om van elkaar te leren en het onderlinge netwerk verder te versterken.

TERUG NAAR BOVEN TERUG NAAR BOVEN