Stedin - Tallinn en Helsinki

Oktober 2018

Midden oktober ging een management team van Stedin naar Tallinn en Helsinki om doelgericht nieuwe kennis en inzichten op te halen over energietransitie en digitale transformatie in Tallinn en Helsinki. 

Waarom Tallinn en Helsinki?
Deze keuze komt onder andere voort uit het feit dat Estland bekend staat om haar voortrekkersrol op digitaal gebied. Computers en internet zijn onderdeel van de nationale identiteit van Estland en de 1,3 miljoen inwoners doen bijna alles via internet. Tot augustus 1991 werd Estland bezet door de Sovjet-Unie. Opgescheept met verouderde Sovjet-technologie besloot het land het meest vooruitstrevende technologische land van de wereld te worden. De digitalisering van Estland heeft als doel om het contact tussen de overheid en de burgers, en de overheden onderling te verbeteren en de bureaucratie te verminderen. In 2007 was Estland het eerste land dat door een cyberaanval getroffen werd. Daarna is er de e-cyberafdeling van het leger opgericht, bemand door betrokken burgers en bedoeld om hackers buiten de deur te houden. Estland loopt al een tijd voorop bij digitale vernieuwingen. Zo kunnen de Esten al sinds 2005 via het internet hun stem uitbrengen bij de verkiezingen. Ook zijn er veel technologiebedrijven opgericht, bijvoorbeeld Skype.

Finland is Europa’s tweede meest digitale economie. Finland heeft zware economische tijden gekend doordat de vraag naar specialistische Finse producten afnam. De val van tech giganten zoals Nokia heeft er echter ook voor gezorgd dat duizenden hoogopgeleiden werklozen zelf nieuwe bedrijven gingen opzetten. Finland loopt al jaren voorop als het gaat om digitale vaardigheden. Daarnaast heeft ze zich de laatste jaren ontwikkeld tot voorloper op het gebied van digitale publieke services. Op energiegebied wil Finland een voorloper blijven in de energietransitie en heeft daarom een strategie uitgezet om dat te bereiken.

Waarom een inspiratiereis?
Stedin wil meer ontwikkelingen en toepassingen op het gebied van data/energietransitie/technologie/innovatie ontdekken, daarnaast meer gevoel van gezamenlijke verantwoordelijkheid bij het lange termijn succes van Stedin creëren. 

Programma
Het programma bevatte afspraken binnen verschillende energie bedrijven. Verder stonden er thema’s centraal zoals: Estland als een e-society en onderzoekssamenwerkingen. 

Resultaat
De delegatie heeft inzicht gekregen in de data en energietransitie in zowel Tallinn als Helsinki. Tot slot was het zeer waardevol om als delegatie onderling kennis en ervaringen uit te wisselen.

TERUG NAAR BOVEN TERUG NAAR BOVEN