CFO's universiteiten - Schotland

In september 2018 reisden de financieel directeuren van universiteiten naar Schotland om hier kennis op te doen over belangrijke ontwikkelingen die de toekomst van universiteiten gaat beïnvloeden. 

Waarom Schotland?
Hoewel Schotland onderdeel is van het Verenigd Koninkrijk is het Schotse Ministerie van Onderwijs verantwoordelijk voor het hoger onderwijs. Alle Schotse universiteiten zijn publiek en worden gefinancierd door de Schotse overheid. Studenten uit Schotland en de EU hoeven geen collegegeld te betalen. Studenten uit andere delen van het Verenigd Koninkrijk betalen wel collegegeld om aan een Schotse universiteit te mogen studeren. Actuele thema’s die spelen in Schotland zijn de brexit en de mogelijkheid van een nieuw onafhankelijkheidsreferendum voor Schotland.

Schotland heeft 15 universiteiten. De twee beste universiteiten bevinden zich in hoofdstad Edinburgh (University of Edinburgh, 23 QS ranking) en het nabijgelegen Glasow (University of Glasgow, 65 QS ranking). Eén van beide steden zou dan ook de thuisbasis van de studiereis worden. Beide steden liggen zo’n één uur rijden van elkaar. Andere goede universiteiten in beide steden zijn:

  • University of Strathclyde in Glasgow (QS 277)
  • Heriot-Watt University in Edinburgh (QS 312)

In Edinburgh is veel van de Schotse overheid gevestigd en in zowel Edinburgh als Glasgow is veel bedrijfsleven te vinden.

Waarom een werkmissie?
Door middel van de werkmissie doen de financieel directeuren, het ministerie van OCW en VNSU nieuwe kennis op door naar andere goede voorbeelden te kijken. Bovendien is de werkmissie een middel om als directeuren onderling kennis uit te wisselen over uitdagingen waar ze zich allemaal voor gesteld zien.

Programma
Het programma bevatte afspraken binnen de University of Edinburgh, als mede de University of Glasgow. Verder stonden er thema’s centraal zoals: Schots hoger onderwijs, economische en financiële ontwikkelingen in Schotland. 

Resultaat
De delegatie heeft inzicht gekregen in het hoger onderwijs in Schotland, mogelijkheden voor samenwerking. Tot slot was het zeer waardevol om als delegatie onderling kennis en ervaringen uit te wisselen over de financiële uitdagingen en successen op ieders instelling.

TERUG NAAR BOVEN TERUG NAAR BOVEN