Rabobank Noord en West Twente - Zürich

MEI - JUNI 2018

De Rabobank reisde met haar private banking relaties naar Zürich om inzichten en kennis op te doen over ondernemerschap, nieuwe technologische ontwikkelingen, de Zwitserse cultuur en het zakendoen in Zürich.

Waarom Zwitserland?
Zwitserland heeft een welvarende en stabiele moderne markteconomie met een lage werkloosheid en hoog opgeleide arbeidskrachten. Het land is een veilige haven voor beleggers vanwege het bankgeheim en de stabiele Zwitserse Frank. Zwitserland heeft een van de meest krachtige economieën ter wereld en scoort het hoogst in de Europese Index van Economic Freedom. Het BBP per inwoner is één van de hoogste in de wereld.

Zwitserland is de thuisbasis van een aantal grote multinationals. De belangrijkste industrieën zijn chemische stoffen, gezondheid en farmacie, meetinstrumenten, muziekinstrumenten, vastgoed, banken en verzekeringen, toerisme en internationale organisaties. Het meest geëxporteerd worden chemische stoffen, machines / elektronica en precisie-instrumenten / horloges.

Zürich is de grootste stad van Zwitserland met 390.000 inwoners en is een bruisend financieel centrum. Zurich profiteert van het hoge niveau van investeringen in onderwijs en biedt geschoolde arbeidskrachten op alle niveaus. Veel R&D activiteiten zijn geconcentreerd in Zürich, maar het belangrijkste is de service-industrie. Ongeveer 330.000 mensen werken in Zürich, met ongeveer 90 procent in de diensten sector. Andere belangrijke industrieën omvatten lichte industrie, machine-en textielindustrie en het toerisme. Gebieden van groei zijn onder meer de biotechnologie en life sciences.

De meeste Zwitserse banken hebben hun hoofdkwartier in Zürich en er zijn tal van buitenlandse banken in de “Greater Zurich Area”. De Zwitserse beurs, de zogenaamde SIX Zwitserse beurs, werd hier opgericht in 1877 en is de vierde meest vooraanstaande beurs in de wereld. Daarnaast is Zürich 's werelds grootste handelscentrum voor goud. De kwaliteit van leven is ook hoog in Zürich. De stad ontvangt hoge scores voor werk, huisvesting, vrije tijd, onderwijs en veiligheid. Zurich staat ook bekend als één van de duurste steden ter wereld.

Waarom een inspiratiereis?
De Rabobank wil een betrokken partner zijn voor haar klanten en een stimulerende rol blijven spelen voor haar netwerk van private banking relaties uit de regio. De Inspiratiereis naar Zürich is een ideale manier om haar netwerk hierin te voorzien.

Programma
Het programma was afgestemd op de wensen van de groep als geheel als ook de wensen van de individuele deelnemers. Er is een bezoek gebracht aan Crypto Valley met het inhoudelijke thema blockchain en het Crypto Technologisch Ecosysteem, er is een fin-tech start-up bezocht en er is een panel discussie bezocht tussen Olaf van den Brink, Directeur Logistiek bij Bol.com en Hendrik Blijdenstein, CCO Digitec Galaxus in Zwitserland. Daarnaast kon een presentatie van het FIFA en een bezoek aan het FIFA museum uiteraard niet ontbreken. Tevens is er een private bank bezocht met als thema ontwikkelingen op de financiële markt en is er kennis gemaakt met de Zwitserse cultuur en het zakendoen in Zwitserland.


Resultaat
De groep heeft een goed beeld gekregen van technologische en financiële ontwikkelingen, business cultuur en van het ondernemen in Zwitserland. Bovendien was de reis een mooie gelegenheid om het onderlinge netwerk verder te versterken.

TERUG NAAR BOVEN TERUG NAAR BOVEN