Asia Experience - China

OKTOBER 2018

In de tweede week van oktober zijn we met ondernemers naar China gereisd om inspiratie, energie, inzichten en contacten op te doen over nieuwe zakelijke ontwikkelingen en het verder ontwikkelen en laten groeien van hun bedrijf. De reis bood een kijkje in de toekomst van de wereld en in de eigen onderneming.

Waarom China?
China’s economie is een overgang aan het maken van een fase van snelle groei naar een fase van hoge kwaliteitsontwikkeling.

Om een gemoderniseerd land te worden, heeft China in de eerste twee decennia van deze eeuw doelen gesteld om haar economie te verdubbelen in grootte. Deze doelen hebben voor een levendige groei gezorgd in de laatste tientallen jaren waardoor China de tweede grootste economie ter wereld is geworden. China’s economie groeide met een gemiddelde jaarlijkse 9,8 procent tussen 1979 en 2012, waarbij de globale economische groei van 2,8 procent in dezelfde periode er zeer klein uitziet. Desalniettemin, deze snelle groei is tevens samengegaan met buitensporig gebruik van bronnen, milieuvervuiling en overcapaciteit.

Sinds 2012 heeft het land grotere tolerantie laten zien m.b.t. lagere groeicijfers in de achtervolging van een betere structuur, kwaliteit en efficiëntie. Het jaarlijkse gewenste groeicijfer in BBP is gedaald van 7,5 procent voor de periode 2012-2014 naar 6,5 procent. Dit laat zien dat China de kwaliteit van ontwikkeling als prioriteit zal stellen in de plaats van de snelle economische groei. Deze houding is in lijn met de beoordeling van het centrale leiderschap in 2014 dat China een “nieuwe normaal” begonnen is met eerder een middel-hoge groei dan snelle groei en het upgraden van de economische structuur en innovatie.

De gemiddelde jaarlijkse groei tussen 2013-2016 vertraagde naar 7,2 procent, nog steeds veel hoger dan de gemiddelde 2,6 procent globale groei en de gemiddelde 4 procent groei van de ontwikkelende economieën. In dit nieuwe tijdperk is China’s voornaamste tegenstelling hierbij de onvoldoende ontwikkeling en de groeiende behoefte aan een beter leven, volgens het rapport van het centrale leiderschap in 2014.

Het niet verder benoemen van een doelstelling in het verdubbelen van het BBP zal ervoor zorgen dat het land zich verder kan richten op het implementeren van haar nieuwe ontwikkelingsconcepten van innovatie, coördinatie, vergroening, het zich verder open stellen en inclusiviteit. Alhoewel economische groei tot een bepaalde hoogte nog steeds nodig zal zijn, zal het zich vrijmaken van snelheid het makkelijker maken voor China om haar ontwikkelingsdoelen in balans te houden. Socialistische modernisering zal worden gerealiseerd tussen 2020 en 2035. Vanaf 2035 tot het midden van deze eeuw, zal China een “groots modern socialistisch land worden dat welvarend, sterk, democratisch, cultureel vooruit, harmonieus en mooi zal zijn”, volgens het rapport.

Waarom een inspiratiereis?
Collega ondernemers kunnen samen inspiratie, inzichten en internationale contacten opdoen voor het verder ontwikkelen en laten groeien van hun bedrijf.

Programma
Tijdens de week in China werd ingezoomd op innovatie, productie, management methodes en mindset in China. Er werden bezoeken gebracht met verdieping van thema's zoals introductie in China's economie en verwachtingen van toekomstige trends en ontwikkelingen, manufacturing, de Chinese planning en uitvoering van de ontwikkeling van high-tech industrie zones, zoals in Yixing. Ook werd er contact gelegd met Nederlandse ondernemers in China en werden grote Nederlandse bedrijven bezocht die een enorme schat aan ervaring hebben opgebouwd in China en die wereldwijd opereren. Daarnaast, hebben we start-ups bezocht die een wereld betreden vol met kansen in het enorm snel ontwikkelende China van nu. Tot slot, was de week een uitgelezen mogelijkheid voor de collega ondernemers om onderling ervaringen uit te wisselen over de ontwikkelingen in hun eigen bedrijven en samen de Chinese cultuur te beleven.

Resultaat
De groep heeft een goed beeld gekregen van de razendsnelle ontwikkelingen, business cultuur en kansen in China. Bovendien was de reis een mooie gelegenheid om van elkaar te leren en de opgedane ervaringen mee te nemen in de ontwikkeling van hun ondernemingen.

TERUG NAAR BOVEN TERUG NAAR BOVEN