Rabobank IJsseldelta Helsinki

Van 28 t/m 30 juni ging Rabobank IJsseldelta samen met haar (groot)zakelijke klanten en relaties naar Helsinki 

Waarom Helsinki?
Rabobank IJsseldelta's interesse ging uit naar Helsinki. Finland heeft te maken met een krimpende economie. In 2016 was Finland de slechts presterende economie van Europa. Ook de werkloosheid liep op tot 9,2 % en het land heeft een hoger begrotingstekort dan Italië. Finland is met een kleine thuismarkt van 5,5 miljoen mensen overwegend afhankelijk van de export van vooral hoogwaardige producten van bedrijven als scheepsmotorenbouwer Wärtsilä en voormalig mobieltjesgigant Nokia. Nu de wereldwijde vraag naar specialistische Finse uitvindingen al jarenlang veel te laag is, komt de economie als geheel in de problemen. Nokia zorgde bijvoorbeeld voor 4 % van het Bruto National Product.

Toch brengt de val van een aantal grote bedrijven zoals Nokia niet alleen maar misère met zich mee. Door de vele ontslaggolven verloren duizenden hoogopgeleide mensen hun baan, die vervolgens zelf een bedrijf startten.

Finland is bovendien een interessant land voor ondernemers. Er is een overschot aan technisch geschoold personeel en de lonen liggen op hetzelfde niveau als bij de Baltische Staten. Met 48.000 euro op jaarbasis ligt het gemiddelde ICT-salaris tweeënhalf keer lager dan dat in Californië. Finland scoort bovendien hoger dan Nederland op de welvaartsindex en heeft een vergelijkbare cultuur en werkethos. Zaken waar ondernemers in Oost-Europa nogal eens tegenaan lopen. Bovendien vinden in Finland ook interessante sociale innovaties plaats; zo gaat het land dit jaar starten met een grote pilot voor het invoeren van het basisinkomen.

Kansrijke sectoren in Finland zijn met name:

  • Gezondheidszorg;
  • Mobiliteit;
  • Infrastructuur, bouw en duurzame energie
  • ICT

Waarom een Inspiratiereis?
Rabobank Noord en West Twente vindt het belangrijk een regionale rol te spelen en verbindingen te leggen binnen de regio. Daarom initieert zij jaarlijks zakelijke inspiratiereizen voor haar (groot)zakelijke klanten en relaties. Op deze manier kunnen de ondernemers - samen met ambitieuze collega-ondernemers uit de regio - inspiratie, inzichten en internationale contacten opdoen voor het verder groeien van hun bedrijf.

Programma
Het programma was afgestemd op de thema's die voor de regio Zwolle relevant zijn, als ook de wensen van de individuele deelnemers. We maakten kennis met verschillende soorten bedrijven zoals het verhaal achter Nokia, de grootste ICT speler in Finland en de makers van Angry Birds maar we hebben ook meer informatie gekregen over de cultuurverschillen en het investeringsklimaat.

Resultaat
De groep heeft een goed beeld gekregen van de ontwikkelingen, business cultuur en mogelijke kansen in Finland en meer specifiek Helsinki en omgeving. Bovendien was de reis een mooie gelegenheid om van elkaar te leren en het onderlinge netwerk verder te versterken en hebben de deelnemers relevante relaties ontmoet om samenwerkingen verder mee vorm te geven.
 

TERUG NAAR BOVEN TERUG NAAR BOVEN