Secretarissen Universiteiten - Helsinki, Aalto & Tampere

mei 2016

Overheid

Van 24 t/m 27 mei brachten de secretarissen van de Nederlandse universiteiten een bezoek aan Finland.  

Waarom Finland?

Finland staat bekend om haar hoge kwaliteit van onderwijs en onderzoek. Sinds 2008 zijn hervormingen in het hoger onderwijs doorgevoerd om universiteiten competitiever, efficiënter en beter te maken. Hiertoe moest het aantal universiteiten van 21 worden teruggebracht naar 15 voor 2020. Daarnaast hebben de universiteiten meer autonomie gekregen; de universiteiten zijn geen onderdeel meer van de overheid en hebben een eigen juridische status. Vanwege de grote afstanden in Finland, is het land altijd een voorloper geweest als het gaat om afstandsonderwijs en e-learning. 

Waarom een studiereis?

De studiereis is voor de secretarissen een manier om te leren van hoe Finland omgaat met thema's die ook in Nederland actueel zijn, denk bijvoorbeeld aan samenwerking tussen universiteiten en universiteiten en hogescholen. Daarnaast is de korte reis een ideale manier om ook onderling kennis uit te wisselen. Van de bezoeken en de geleerde lessen is een eindverslag gemaakt, dat ook binnen de universiteiten met collega's is gedeeld.

Programma

Tijdens het programma vonden afspraken plaats met het Ministerie van Onderwijs en Cultuur, de Universiteit van Tampere, de Universiteit van Helsinki en Aalto Universiteit. 

Resultaat

De studiereis leverde een aantal nieuwe inzichten op als het gaat om samenwerking tussen instituties, fusies, ICT, campusontwikkeling en governance. Interessant was bijvoorbeeld het op Amerikaanse leest gestoelde governance model van Aalto universiteit, dat er voor gezorgd heeft dat de kennisinstelling in korte tijd een aantal grote veranderingen kon effectueren. 

 

 

 

TERUG NAAR BOVEN TERUG NAAR BOVEN